Vanaf je 16de aan de slag met je rijbewijs in Groningen

Als je 16 jaar bent geworden mag je al bezig gaan met het behalen van je rijbewijs. Op het moment dat je 17 jaar wordt mag je rijexamen gaan doen. Op het moment dat je 18 jaar oud bent en je rijbewijs hebt gehaald, mag je alleen de weg op. Doe je examen als je 17 jaar bent dan mag je rijden in een auto met “2todrive” dit betekent dat je samen met iemand rijdt die ook een geldig rijbewijs heeft en die jij hebt aangewezen als rij-coach.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met je rijbewijs in Groningen

 • Vanaf 16 jaar mag je al examen gaan doen voor je theorie. Je het theorie-examen is dit 1.5 jaar geldig.
 • Als je 16.5 jaar oud bent mag je beginnen met rijlessen.
 • Als je 17 jaar oud bent mag je praktijkexamen gaan doen. Je moet dan wel je theorie-examen hebben gehaald.
 • Vanaf 16.5 kun je ook een begeleiderspas aanvragen. Deze is verplicht als je nog geen 18 bent en je wel je rijbewijs wilt ophalen (uiteraard wel als je voor het praktijk-examen bent geslaagd) Heb je geen begeleiderspas dan krijg je het rijbewijs niet mee.
 • Vanaf 18de verjaardag mag je met rijbewijs rijden zonder begeleiderspas en coach. Je hoeft geen nieuw examen te doen en ook geen ander rijbewijs aan te vragen. Heb je op je 17de je rijbewijs gehaald, maar je haalt hem pas op als je 18 bent dan is een begeleiderspas ook niet meer verplicht.
 • Als je 27 jaar oud bent en al 5 jaar in het bezit bent van je rijbewijs kunt je zelf iemand zijn of haar coach worden.

Wat is een rij-coach/begeleider

Een rij-coach is iemand die 27 jaar of ouder is en zelf al 5 jaar in het bezit is van een geldig Nederlands rijbewijs (B). De rij-coach gaat met jou mee als jij als 17-jarige je rijbewijs hebt gehaald en nog geen 18 jaar oud bent. De rij-coach ziet erop toe dat je veilig rijdt en ziet erop toe dat je een veilige rijstijl ontwikkelt. (hij of zij is geen instructeur, autorijden heb je namelijk al geleerd) In totaal mag je 5 personen opgegeven als rij-coach. Deze geef je op bij het aanvragen van je begeleiderspas.

Waar moet een rij-coach aan voldoen

 • Minimaal 27 jaar oud zijn
 • Minimaal 5 jaar in het bezit van zijn een geldig Nederlands rijbewijs (minimaal B)
 • Moet voldoende rijervaring hebben
 • Moet in Nederland wonen
 • Mag 4 jaar geen grote verkeersovertredingen hebben begaan (waarvoor door een rechtbank een straf is opgelegd of rijontzegging voor is gegeven)
 • Mag geen veroordeling hebben gehad voor rijden onder invloed van drank of drugs

Verder mag jij maar ook je rij-coach niet onder invloed zijn van drank of drugs als je nog gaat rijden. (Je kunt dus nog niet de BOB zijn als je begeleider ook gedronken heeft)

Begeleiderspas aanvragen

De begeleiderspas vraag je online aan bij het RDW. Eerst moet jouw coach via zijn of haar DigiD aangeven jouw coach te willen worden. Daarna kan jij via je eigen DigiD de begeleiderspas aanvragen. Je moet minimaal 1 en kunt maximaal 5 coaches aanvragen. Een begeleiderspas kost €25,00 euro. Heb je nog geen 5 rij-coaches aangevraagd en wil je er later alsnog eentje aan toevoegen of wil je een rij-coach vervangen, dan dien je een nieuwe begeleiderspas aan te vragen